H.H. 5 - Apirilak 23
9:00-10:00
Gosaria eta mahaia prestatuko dugu, beharrezko tresnak hartu (edalontziak, goilarak, sardeskak) Dena batuko dugu eta segituan hortzak garbitu.
Preparamos el desayuno y la mesa, cogemos los utensilios que necesitemos (vasos, cucharas, tenedores, etc..). Recogemos y seguido nos lavaremos los dientes.
10:00-11:00
Memoria jokoak
Mahai gainean hasieran 3 objetu jarriko ditugu ( berdin dio zer nolako objetuak) posible bada txikiak edo ertainak izan daitezela, jokua zertan datza? Objetu horietako bat bat-batean desagertuko da, aurretiaz partaideek begiak estaliko dituzte eta objetua desagertu ostean konturatu behar dira ze objetu falta den, asmatzen duenari puntu bat emango diogu sailkapen batean, dibertigarriena dena da hasieran 3 objetuekin hastea eta asmatzen asmatzen, mahai gainean 10-15 objetu izatea edo gehiago. Hórrela gure memoria lantzen dogu eta zer nolako arreta dekogun konturatzen gara, oso dibertigarria izan daiteke. Lehen esan dudan moduan, objetuak milaka izan daitezke (jostailuak, etxeko tresnak, margoak…)
Juegos de memoria
Al principio, colocaremos 3 objetos encima de la mesa (da igual que objetos pongamos), si es posible que sean pequeños o medianos. ¿El juego en qué consiste? Uno de esos objetos va a desaparecer, pero antes los participantes deben de estar con los ojos tapados, y una vez que desaparezca el objeto, se tendrán que dar cuenta que objeto falta.
Al acertante le daremos un punto en una clasificación. Lo divertido es que al principio lo que era 3 objetos se conviertan en 10-15. De este modo trabajamos la memoria y nos damos cuenta cuanta atención tenemos, puede ser muy divertido. Como hemos dicho antes puede ser cualquier objeto, desde juguetes, cosas de casa, pinturas…
11:00-12:00
Errezetak: txokolatezko natillak
Osagaiak:
- 100 gramo txokolate
- 4 arrautzen gorringoa
- 500 ml Esne osoa
- 150 gramo azukre
Jarraitu beharreko pausoak:
- Arrautzen zuringoa eta gorringoa bananduko ditugu, alderatuko ditugu agian beste erabilpen bat eman baitiezaiokegu beste plater batean. Bol batean irabiatuko ditugu gorringoak eta azukrea, nahasketa modu zurixka batean geratu arte.
- Katilu batean jarriko dugu esnea eta berotuko dugu irakitzen hasi arte. Suatik kenduko dugu eta albo batean utziko dugu.
- Orain irakitutako esneari gehituko diogu aurretiaz nahastutako gorringoak azukrearekin, eta ondo ondo nahasiko dugu. Hemen bi aukera ditugu kanela gustuko baduzue, goilarakada erdia bota dezakezue esnean.
- Katilua sutan jarriko dugu berriro eta oraingoan tenperatura maila erdian, hasiko gara ondo eragiten nahasketa lodi geratu arte. Prozesu hau 10 minutu inguru eramango gaitu etengabe eragiten. Oso garrantzitsua da tenperatura mantentzea non krema ezin daiteke inoiz ez irakitu.
- Txokolatea zatituko dugu eta kremari gehituko diogu pixkanaka pixkanaka, mugitzen jarraituko dugu, guztiz deseginda egon arte. 10 mimutu gehiago egongo gara sukaldatzen eragiten gelditu barik eta banakako kikaretan joango gara jartzen.
- Film gardenarekin estaliko dugu, azala ikutu behar du, modu horretan, ez da kostrarik egiten ezta usain txarrik hartzen. Hozten utziko ditugu pixka bat teperatura giroan eta geroxeago hozkailu batean sartuko ditugu ordu bete edota ordu t’erdi.
Receta: Natillas de chocolate
Ingredientes:
- 100 gramos de chocolate
- 4 yemas de huevo
- 500 ml de leche entera
- 150 gramos de azúcar
Pasos a seguir:
- Separamos las claras de las yemas y desechamos las claras que podremos emplear en otra elaboración. En un bol batimos las yemas con el azúcar hasta que la mezcla quede blanquecina.
- En un cazo ponemos la leche y la calentamos hasta que comience a hervir. Retiramos del fuego
- Añadimos las yemas con azúcar al cazo de la leche hervida y mezclamos bien. Si os gusta la canela, podéis echar media cucharadita en la leche.
- . Volvemos a poner el cazo al fuego a temperatura media, y comenzamos a remover hasta que la mezcla espese. Este proceso nos llevará 10 minutos sin parar de remover. Es importante que mantengamos la temperatura de tal forma que la crema nunca llegue a hervir.
- Troceamos el chocolate y añadimos a la crema poco a poco, mientras seguimos removiendo, hasta que se disuelva. Cocinamos durante 10 minutos más removiendo sin parar y servimos en tazas individuales.
- Tapamos con film transparente, debe tocar la superficie para evitar que se forme costra y que pille olores de la nevera. Dejamos que se templen las natillas a temperatura ambiente y guardamos en el frigo no menos de 1 hora.
12:00-13:00
Etxeko futbolina:
Materiala:
- Orri zuriak
- Kartoizko kutxa (zapata kutxa arrunt bat)
- Artaziak
- Kartulina edo folio berdea
- Arropa zintzilikatzeko pintzak
- Errotulkiak edota tenperak
- Kanika edo pilota txiki-txikia
Lehenik eta behin, hasiko gara orri zuriekin txurritoak egiten, hau da, orri zuriaren iskina batetik hasiko gara tolesten eta gurasoen laguntzarekin txurritoak egingo ditugu. Balioagarria izan daiteke ere makiltxo mehe eta luzeak badituzue etxetik. Lau egitearekin nahikoa izango litzateke.
Hurrengo pausoa, zapata kutxaren alboetan lau zulo albo bakoitzeko, modu horretan, gure makiltxoak sartuko genituzke. Kutxaren albo txikietan, karratu antzeko bat moztuko dugu, karratu hori gure ateak izango lirateke
Gure zelaia margoztu behar dugu, lerro zuriak eta area txikia. Etxeko pintzak egurrezkoak izanez gero, gure jokalariak margoztu beharko genituzke, plastikozkoak izanez gero aldiz, koloreekaz edo hobeto esanda, taldeekaz, sailkatu genituzke.
Oso garrantzitsua, pintza horiek, hau da, gure jokalariak, lerro bakoitzeko 2 jarri behar dira, eta azkenenengo pauso izango litzateke makiltxoetan jartzea.
Futbolín casero:
Material:
- Folios blancos
- Caja de cartón (una caja de zapatos normal)
- Tijeras
- Cartulina o folio verde
- Pinzas para colgar la ropa
- Rotuladores o temperas
- Canica o pelota muy pequeña
Para empezar, vamos a realizar churritos con los folios blancos, es decir, comenzaremos a doblar desde una esquina y con la ayuda de nuestros padres vamos a hacer churritos. Sería útil, si tuvieseis en casa algunos palos largos y finos por casa, pero esta claro que en casa no podemos tener de todo. Con hacer 4 churritos sería suficiente.
El siguiente paso sería que en los lados de la caja de zapatos hiciésemos 4 agujeros por cada lado, de ese modo, meteríamos los churritos por ahí. En los lados pequeños de la caja haremos algo similar a un cuadrado. Y ese cuadrado sería nuestra portería.
Nuestro césped habría que pintarlo, es por ello pintaremos líneas blancas y el área pequeña. Las pinzas de casa en caso de ser de madera, tendríamos que pintar los jugadores, si son de plástico, en cambio, podremos clasificarlo por colores o mejor dicho por equipos.
Es muy importante que esas pinzas, es decir, nuestros jugadores sean puestos de dos en dos en cada línea, y el ultimo paso sería ponerlos en los churritos.
13:00-14:00
Bazkarirako mahaia antolatu behar da, horretarako eskuak garbitu behar ditugu xaboiarekin eta urarekin. Behin eskuak garbi ditugula, bazkarirako tresnak hartuko ditugu, platerrak aterako ditugu, gurasoek behar duten gauzak mahaian jarri. Jesarriko gara aulkietan eta bazkariari itxarongo dogu! Familiakaz bazkalduko dogu.
Ahora toca organizar la mesa, para ello tenemos que limpiarnos las manos con jabón, y como hemos hecho con el desayuno. Organizaremos los utensilios como hemos hecho en el desayuno. ¡Preparamos la mesa y después esperamos la comida sentados!
14:00-15:00
Ordu honetan deskantsatuko dogu eta arratsalderako indarrak hartuko ditugu
En esta hora vamos a descansar y coger fuerzas para la tarde.
15:00-16:00
Eskulana: zapatilak eta lokarriak.
Materiala:
- Kolorezko goma eva ( ondulatua posible bada)
- Lokarriak
- Artaziak
- Errotulki beltza
Pausoak:
Ereduak moztu, eta goma evan kopiatu, forma osoa.
Ereduaren parteak mozten joango gara eta goma eva desberdinetan kopiatuko ditugu, irudian ikusten den bezala.
Ereduaren estrukturan itsatsiko dugu pegamentuarekin kontu handiz, zikatzen utziko dugu pare bat minutu.
Puntutxuak dauden lekuetan zuloak egingo ditugu eta baieztatu behar dugu lokarriak sartzen direla.
Manualidad: zapatos y sus cordones
Material:
- Goma eva de colores (si puede ser ondulada mejor)
- Cordones
- Tijeras
- Rotulador negro
- Plantilla de la zapatilla
Pasos a seguir:
Cortar la plantilla y copiarla en la goma eva, toda la estructura.
Vamos a ir recortando las partes de la plantilla y vamos a copiarlas en diferentes gomaevas, como se aprecia en la imagen.
Los vamos a pegar en la estructura de la plantilla con pegamento con mucho cuidado, lo dejaremos secar un par de minutos.
En los lugares que están los puntitos, realizaremos unos agujeros y confirmaremos que los cordones se pueden insertar por esos orificios.
Iruzkinak
Argitaratu iruzkina