H.H. 5 - Maiatzak 12
9:00-10:00
Gosaria eta mahaia prestatuko dugu, beharrezko tresnak hartu (edalontziak, goilarak, sardeskak) Dena batuko dugu eta segituan hortzak garbitu.
Preparamos el desayuno y la mesa, cogemos los utensilios que necesitemos (vasos, cucharas, tenedores, etc..). Recogemos y seguido nos lavaremos los dientes.
10:00-11:00
Gaurko yoga saioa seigarrena izango da eta gaur ez gara youtubeko bideo batez baliatuko, interneten dagoen linka batean sartuz gero bertan yoga posturen fitxak daude eta kopiatzen saiatu behar gara , etxeko norbaitek irakaslearen rola hartuko du eta berak egingo du lehenengo eta besteok saiatu behar zarete kopiatzen.
La sesión de hoy será la sexta sesión de yoga, hoy no nos vamos a valer de un video de youtube, en un link que hay en internet, nos meteremos en su página web y allí encontraremos unas fichas con posturas de yoga y trataremos de copiarlas. Alguien de casa tomará el rol de profesor, primero lo realizará él y los demás tenemos que tratar de copiarle.
11:00-12:00
Pertsonen erretratua
Materiala:
Tenperak
Zotzak
Pintzelak
Kartulinak
Pegamentua
Errotulki beltza
Gaur goraipatzen dugun pertsona baten irudia sortuko dugu modu dibertigarri baten. Zotzak gure pertsonaien oinarria izango dira, hortik abiatuta denetarik sortu dezakegu, ilea, begiak, ezpainak, aurpegia…
Horretarako lehenik eta behin, zotzak itsatsiko ditugu, modu horretan, aurpegia margotu dezakegu errotulki beltzarekin.
Zotzak kartulinen gainean itsatsi ditzakegu, paisai bat irudikatu dezakegu.
Argazkian agertzen den bezala.
Erretratoa eginda dugularik, kolorea eman behar diogu, horretarako, tenperaz baliatuko gara.
Behin zotzak margoztuta ditugula, zikatzen utziko dugu, eta ingurukoek asmatu behar dute nor den.
Retrato de personas
Material:
Temperas
Palillos
Pinceles
Cartulinas
Pegamento
Rotulador negro
Hoy vamos a crear una imagen de un modo divertido, acerca de una persona que admiramos mucho. Los palillos serán la base de nuestro personaje. Partiendo de ahí, podremos crear de todo, el pelo, los ojos, los labios, la cara…
Para ello, lo primero que haremos será pegas los palillos, de ese modo, podremos dibujar la cara con rotulador negro.
Tal y como aparece en la imagen
Una vez que tengamos hecho el retrato, le tenemos que dar color, nos ayudaremos de las temperas.
Después de pintar los palillos, los dejaremos secar y los de nuestro alrededor tendrán que adivinar quien es.
12:00-13:00
Mahaspasa saltariak ( zientzia tailerra)
Materiala:
Mahaspasak
Ozpina
Bikarbonato sodikoa
Ura
Plastikozko botila bat
Koilara bat
Pausoak:
Lehen pausoa ura plastikozko botilan botatzea da
Mahaspasak plastikozko botilan botako ditugu.
Mahaspasak botilaren behekaldean geratuko dira.
ozpinaz betetako edalontzi 1 eta erdi botako dugu plastikozko botilan.
Hurrengo pausoa izango da bikarbonato sodikoa botatzea izango da, bi koilarakadekin nahiko.
Ikusiko dugu zelan mahaspasak gorantza doaz.
Azalpena:
Hasieran mahaspasak uraren beheko partean geratzen ziren, ura baina dentsitate gehiago zutelako. Baina ozpina eta bikarbonato sodikoa batzen baditugu, karbono dioxidoa askatzen da eta horrek egiten du mahaspasak gora egitea.
Pasas saltarinas (taller de ciencia)
Material:
Pasas
Vinagre
Bicarbonato sódico
Agua
Botella de plástico
Una cuchara
Pasos a seguir:
El primer paso es echar agua en la botella de plástico.
Echaremos las pasas a la botella de plástico.
Las pasas se quedarán en la parte de debajo de la botella.
Echaremos un vaso y medio lleno de vinagre en la botella de plástico que tiene las pasas y el agua.
El siguiente paso será echar el bicarbonato sódico en la botella, con dos cucharadas suficiente.
Vamos a ver como las pasas suben hacia arriba.
Explicación:
Al principio las pasas se quedaban en la parte de abajo del agua, porque tenían más densidad que la propia agua. Pero una vez que reunimos el bicarbonato sódico y el vinagre, vamos a crear carbono dióxido y eso hará que las pasas suban hacia arriba.
13:00-14:00
Bazkarirako mahaia antolatu behar da, horretarako eskuak garbitu behar ditugu xaboiarekin eta urarekin. Behin eskuak garbi ditugula, bazkarirako tresnak hartuko ditugu, platerrak aterako ditugu, gurasoek behar duten gauzak mahaian jarri. Jesarriko gara aulkietan eta bazkariari itxarongo dogu! Familiakaz bazkalduko dogu.
Ahora toca organizar la mesa, para ello tenemos que limpiarnos las manos con jabón, y como hemos hecho con el desayuno. Organizaremos los utensilios como hemos hecho en el desayuno. ¡Preparamos la mesa y después esperamos la comida sentados!
14:00-15:00
Ordu honetan deskantsatuko dogu eta arratsalderako indarrak hartuko ditugu
En esta hora vamos a descansar y coger fuerzas para la tarde.
15:00-17:00
Errezetak: “Creps”
Gaurko sukalderako erronka, krep batzuk egitea izango da, osagaiak nahastearen ardura umeak izan dezakete, lapikoa erabiltzearena aldiz, gurasoak egin behar dute, baina erronka polita izan daiteke, krepeen barruan nahi dugun zaporearekin igurtzi dezakegu, marrubi mermelada, txokolatea, platanoa…
Osagaiak:
150 gr gari-irina
250 ml esne
3 arrautza
Gurina lapikoan igurtzeko
Gatza pixka bat
Azukre pixka bat
Jarraitu beharreko pausoak
1- Gari-irina, esnea, arrautzak,gatza eta azukrea sartuko ditugu bol handitxo batean banan banan eta irabiatuko ditugu irabiagailu batekin, orea likido eraran eta homogeneo geratu arte.
2-Orea ondo nahastuta dagoenean, 30 minutu inguru uzten du pausatzen.
3- Gurina edota margarina igurtziko dugu lapikoan eta sutan jarriko dugu
4- gurina desegiten hasten denean, goilara handi edo burruntzaile batekin orea pixka bat botako dugu eta saiatuko gara lapikoaren azalera guztiatik luzatzen.
5-Behin krep-a alde batetik eta bestetik doratzen denean, kendu behar dugu lapikotik eta hozten uzten dugu. Eta berriro ere hasten gara laugarren pausotik.
Receta: creps
El reto de hoy en la cocina va a ser realizar unos creps, el mezclar todos los ingredientes puede ser responsabilidad de los niños, pero la de utilizar la sartén, en cambio, es de los padres. Aun así, es un desafío bonito, dentro del crep podemos restregar el sabor que deseemos, mermelada de fresa, chocolate, plátano…
Ingredientes:
150 gr de harina de trigo
250 ml de leche
3 huevos
Mantequilla para untar la sartén
1 pizca de sal
1 pizca de azúcar
Pasos a seguir
1- Llevar la harina, la leche, los huevos, la sal y el azúcar uno a uno a un bol y batirlos con la ayuda de una batidora, hasta que la masa se quede liquida y homogénea.
2- Cuando la masa esté bien mezclada, dejarla que repose por unos 30 minutos aproximadamente.
3- Untar la sartén con la mantequilla o margarina y llevarla al fuego.
4- Cuando la mantequilla empiece a derretir, echar un cazo (o cucharón) de la masa y extenderla por toda la superficie de la sartén.
5- Cuando la crepe se dore por un lado y por otro, quitarla de la sartén y dejar que se enfríe. Y comenzamos de nuevo por el cuarto paso
Iruzkinak
Argitaratu iruzkina