H.H. 5 - Maiatzak 14

9:00-10:00  

Gosariaeta mahaia prestatuko dugubeharrezko tresnak hartu (edalontziak, goilarak, sardeskakDena batuko dugu eta segituan hortzak garbitu. 

 

Preparamos el desayuno y la mesacogemos los utensilios que necesitemos (vasos, cucharas, tenedores, etc..). Recogemos y seguido nos lavaremos los dientes. 




10:00-11:00 

Spartan Junior race 

 Gaur oztopoen lasterketa asmatuko duguhorretarakodenetariko materiala pilatu behar dugusokakkuxinakkutxa handiak (tunelak egiteko), etzundutako eskailera ( arroparekin txurrito moduan sortutakoa), plastikozko botilak zigzag egiteko…. Hainbat proposamen sartu ditzakegu hemenLagungarria izan dezan zuentzako hona hemen linka bat ideiak hartzeko. 


Spartan Junior race 

Hoy vamos a crear una carrera de obstáculos, para ello, vamos a tener que juntar todo tipo de material: cuerdas, cojines, cajas grandes (para hacer túneles), escalera tumbada (hecha con ropa colocada a modo churro), botellas de plástico para hacer zigzag… podemos incorporar muchas propuestas. Para que os sea de ayuda aquí os dejo un link para que podáis coger ideas. 


 

 

 

 

 

11:00-12:00 

Errezetaknutelazko edo nozillazko begiztak 

Osagaiak: 

  • Hostorea ( supermerkatuan saltzen dituzten paketeak) 

  • Nutella edo Nozilla ( 4 edo 5 goilarakadahostorearen tamainaren arabera) 

  • Arrautza ( irabiatuko dugun hostorean jartzeko) 

  • Azukrea ( goilarakada batekin nahikohautseztatzeko baita) 

 

Pausoak: 

 

  1. Hostore plantxa  bi zati berdinetan zatitzen dituguplantxa izoztuta badaorduankomenigarria litzateke loditzoagoak direnez luzatzea arrabol baten laguntzarekin 

  1. Zati batean, Nutella edo Nozilla jarriko duguguztiz estalita egon arte. 

  1. Hostorearen beste zatiaaurretiaz txokolatez  estalitako zatiaren gainean jarriko dugu eta gurasoeklabana batekin lerrotan zatituko dituzte, 10 zm luzera eta 2 zm zabalera ( gutxi gorabehera) 

  1. Hozkailuan sartuko dugu gutxienenez 30 minutu inguru. 

  1. Labea berotzen dugu 200º C- gradutaraBeroa gora eta behera ematen gaituen aukeranhauzagailu barik. 

  1.  Hozkailutik ateratzen dugu eta gure laukizuzenak bihurrituko ditugu buelta batzuk emanezbideoan ikusi dezakezuen moduanmodu horretanbegiztak sortzen ditugu. 

 

  1. Igurtzen ditugu begiztak arrautza irabiatuarekinazukrea jartzi dugu pixka bat gainetikhautseztatuz, eta labetu dugu 20 minutu inguru, 200ºC gradutaraurreztuta egon arte. 

  1. Hozten utziko ditugu burdin sarean. 

 


 


Lacitos de Nutella o nozilla  

Pasos a seguir: 

 

 

  1. Cortamos la plancha de hojaldre en dos trozos iguales -si es una plancha congelada, que suelen ser más gruesas conviene estirarla un poco con un rodillo- 

  1. Sobre una de las mitades untamos la Nutella hasta cubrirla completamente. 

  1. Tapamos con la otra mitad de hojaldre y con un cuchillo los padres cortarán en tiras  de unos 10 cm de largo por 2 cm de ancho ( más o menos). 

  1. Refrigeramos durante como mínimo 30 minutos. 

  1. Precalentamos el horno a 200ºC con calor arriba y abajo sin ventilador. 

  1. Sacamos de la nevera y retorcemos nuestros rectángulos dándoles un par de vueltas tal como veis en el vídeo, de ese modo haríamos lacitos). 

  1. Pintamos con huevo batido, espolvoreamos con el azúcar y horneamos durante unos 20 minutos a 200ºC hasta que estén dorados. 

  1. Dejamos enfriar sobre una rejilla. 

 






12:00-13:00 

Zientzia experimentuak 

Limoizko sumendia: 

Erronka honetarako behar dugu 

Materiala 

  • Limoia 

  • Bikarbonatoa 

  • Txampua 

  • Labana  

  • Edalontzia  

 

Lehenengo pausoa limoiaren goiko partea moztea izango da, eta edalontzian zuku pixka bat aterako dugu limoitikBigarren pausoatxampua edo gela limoiaren barruan sartuko dugu, eta segituan bikarbonatoa botako duguBat-batean, sumendia izango balitz bezala gertatuko da eta ponpatxoak agertuko dira labaren funtzioa eginez 

Arrazoialimoiak azido zitrikoa dauka eta bikarbonatoarekin nahasten badugusortuko dugu “dióxido de carbono”. Horregatik sortzen dira ponpen leherketa 


 

Volcán de limón:  

Para este desafío necesitaremos: 

  • Limón 

  • Bicarbonato  

  • Champú o gel 

  • Cuchillo  

  • Vaso  

El primer paso será cortar la parte de arriba del limón y vamos a sacar un poco de zumo en el vaso. El segundo paso será, echar un poco de champú o gel dentro del limón, y seguido vamos a echar el bicarbonato. De repente, se va a crear como un volcán y se crearán pompas simulando la lava. 

Razonamiento:  el limón posee ácido cítrico y una vez que lo mezclemos con bicarbonato, crearemos dióxido de carbono. Es por ello por lo que suceden las explosiones de pompas. 




Marrazki librea! Gure logeletan jartzeko marrazkiak egingo ditugu, poza eta kolorea izan dezanedozer margoztu dezakezueDena balio du. 

¡Dibujo libre! Vamos a hacer dibujos para poner en nuestras habitaciones, para que tenga alegría y color, podemos dibujar cualquier cosa, todo vale. 

 

 



13:00-14:00 

Bazkarirakomahaiaantolatubehar da, horretarakoeskuakgarbitubeharditugu xaboiarekin eta urarekin.  Behineskuakgarbiditugula, bazkarirakotresnakhartukoditugu, platerrakaterako ditugu, gurasoekbehardutengauzakmahaianjarri. Jesarrikogaraaulkietan eta bazkariari itxarongodogu! Familiakazbazkaldukodogu. 

 

Ahora toca organizar la mesa, para ello tenemos que limpiarnos las manos con jabón, y como hemos hecho con el desayuno. Organizaremos los utensilios como hemos hecho en el desayuno. ¡Preparamos la mesa y después esperamos la comida sentados! 

 




14:00-15:00  

Ordu honetandeskantsatukodogu eta arratsalderakoindarrakhartukoditugu 

En esta hora vamos a descansar y coger fuerzas para la tarde. 

 



15:00-16:00 

Esku-txalotzailea 

Gaureskutxalotzaileak sortuko dituguhorretarako materiala hauek behar izango ditugu: 

  • Kartoia 

  • Artaziak                                                  

  • Pegamentua  

  • Norberaren eskuak  

  • Tenperak  

 

Pausoak: 

  1. Gure eskua margoztu behar dugu kartoian ( esku berdina izan behar da, 3 alditan errepikatu behar dugu eta) 

  1. Eskuak moztuko dituguorduan, 3 esku izango ditugu guztira. 

  1. Tenperekin margoztu ditugu nahi ditugun koloreekaz. 

 

 

  1. Tenpera zikatzen utziko dugu . 

  1. Karratu txikiak margoztuko ditugu kartoian.  Horrelako taimainakoak. 

FormaFormaForma 

 

 

  1. Karratuak moztuko ditugu eta eskuaren beheko partean erdian jarriko ditugukarratu bat esku bakoitzeko. ( eskua eta eskumuturra lotuko liratekeen puntuan). 

  1. Kartoian ere bi zuzen margoztuko ditugumoztuko ditugu eta elkarrekin itsatsiko dituguKirtena izango da eta hortik helduko diogu 

  1. Eskuak karratuekin itsatsita daudeneanesku bat jarriko dugu bestearen gaineanOrduan, ordena izango litzateke (eskua-karratu txikia-eskua karratu txikia bi zuzen itsasita kirtena moduan -eskua-karratua) 

 

Aplaudidor  

Hoy vamos a crear un aplaudidor para ello vamos a necesitar este material: 

  • Cartón  

  • Tijeras  

  • Pegamento  

  • Las manos de uno mismo 

  • Temperas  

 

Pasos a seguir: 

  1. Vamos a pintar nuestra mano en el cartón (tiene que ser la misma mano, vamos a repetirlo 3 veces) 

  1. Vamos a cortar las manos, entonces, tendremos 3 manos en total. 

  1. Vamos a pintarlas con temperas, de los colores que queramos. 

  1. Dejaremos secar la tempera. 

  1. Dibujaremos cuadrados pequeños en el cartón, de este tamaño. 

FormaFormaForma 

 

 

  1. Vamos a cortar los cuadrados y los pondremos debajo de las manos, en la mitad de la mano, un cuadrado por mano. (donde se unirían la mano y la muñeca) 

  1. En el cartón también vamos a dibujar dos rectas, las vamos a cortar y vamos a pegarlas entre ellas. Será nuestro mango y cogeremos de ahí el aplaudidor. 

  1.  Las manos cuando estén pegadas con los cuadrados, pondremos una mano encima de la otra. El orden sería el siguiente: mano-cuadrado pequeño, mano-cuadrado pequeño, 2 tiras pegadas a modo mango, mano -cuadrado. 

 



 

16:00-17:00 

Kolore dantzariak: 

Esperimentu honetan ikusiko dugu zelan koloreak dantzatzen duten eta nahi dugun formak emango diegu 

Materialak: 

  • Esnea 

  • Janari koloranteak 

  • Platerrentzako xaboia 

  • Plater sakona 

Lehenengo pausoaplater sakona esneaz beteko dugugero esnean botako ditugu janarirako kolore ezberdineko koloranteakHurrengo pausoaxaboi tanta batzuk botatzea izango da, eta ikusiko duzue koloreak zelan indartzen direnAzkenengo pausoakoloreak nahastea izango da dantzatzen egongo balirate bezala. 

Arrazoiaxaboiak,esnearen koipea aldaratzen du eta horrek egiten du koloreak zabaltzea eta forma dibertigarriak sortzea. 


 

Colores bailarines: 

En este experimento veremos como los colores bailan y creamos las formas que queramos. 

Materiales 

  • Leche  

  • Colores alimenticios  

  • Jabón de platos 

  • Plato hondo  

El primer paso, será echar la leche en el plato hondo. Después vamos a echar en la leche los colores alimenticios. El siguiente paso será echar unas cuantas gotas de jabón y veréis como los colores van cogiendo fuerza. El último paso será mezclar los colores y parecerá como si estuviesen bailando. 

Razonamiento: el jabón repele las grasas de la leche formando divertidas figuras y promoviendo la separación de colores. 


Iruzkinak