H.H. 5 - Maiatzak 14
9:00-10:00
Gosaria eta mahaia prestatuko dugu, beharrezko tresnak hartu (edalontziak, goilarak, sardeskak) Dena batuko dugu eta segituan hortzak garbitu.
Preparamos el desayuno y la mesa, cogemos los utensilios que necesitemos (vasos, cucharas, tenedores, etc..). Recogemos y seguido nos lavaremos los dientes.
10:00-11:00
Spartan Junior race
Gaur oztopoen lasterketa asmatuko dugu, horretarako, denetariko materiala pilatu behar dugu: sokak, kuxinak, kutxa handiak (tunelak egiteko), etzundutako eskailera ( arroparekin txurrito moduan sortutakoa), plastikozko botilak zigzag egiteko…. Hainbat proposamen sartu ditzakegu hemen. Lagungarria izan dezan zuentzako hona hemen linka bat ideiak hartzeko.
Spartan Junior race
Hoy vamos a crear una carrera de obstáculos, para ello, vamos a tener que juntar todo tipo de material: cuerdas, cojines, cajas grandes (para hacer túneles), escalera tumbada (hecha con ropa colocada a modo churro), botellas de plástico para hacer zigzag… podemos incorporar muchas propuestas. Para que os sea de ayuda aquí os dejo un link para que podáis coger ideas.
11:00-12:00
Errezetak: nutelazko edo nozillazko begiztak
Osagaiak:
Hostorea ( supermerkatuan saltzen dituzten paketeak)
Nutella edo Nozilla ( 4 edo 5 goilarakada, hostorearen tamainaren arabera)
Arrautza ( irabiatuko dugun hostorean jartzeko)
Azukrea ( goilarakada batekin nahiko, hautseztatzeko baita)
Pausoak:
Hostore plantxa bi zati berdinetan zatitzen ditugu- plantxa izoztuta bada, orduan, komenigarria litzateke loditzoagoak direnez luzatzea arrabol baten laguntzarekin-
Zati batean, Nutella edo Nozilla jarriko dugu, guztiz estalita egon arte.
Hostorearen beste zatia, aurretiaz txokolatez estalitako zatiaren gainean jarriko dugu eta gurasoek, labana batekin lerrotan zatituko dituzte, 10 zm luzera eta 2 zm zabalera ( gutxi gorabehera)
Hozkailuan sartuko dugu gutxienenez 30 minutu inguru.
Labea berotzen dugu 200º C- gradutara, Beroa gora eta behera ematen gaituen aukeran, hauzagailu barik.
Hozkailutik ateratzen dugu eta gure laukizuzenak bihurrituko ditugu buelta batzuk emanez, bideoan ikusi dezakezuen moduan, modu horretan, begiztak sortzen ditugu.
Igurtzen ditugu begiztak arrautza irabiatuarekin, azukrea jartzi dugu pixka bat gainetik, hautseztatuz, eta labetu dugu 20 minutu inguru, 200ºC gradutara, urreztuta egon arte.
Hozten utziko ditugu burdin sarean.
Lacitos de Nutella o nozilla
Pasos a seguir:
Cortamos la plancha de hojaldre en dos trozos iguales -si es una plancha congelada, que suelen ser más gruesas conviene estirarla un poco con un rodillo-
Sobre una de las mitades untamos la Nutella hasta cubrirla completamente.
Tapamos con la otra mitad de hojaldre y con un cuchillo los padres cortarán en tiras de unos 10 cm de largo por 2 cm de ancho ( más o menos).
Refrigeramos durante como mínimo 30 minutos.
Precalentamos el horno a 200ºC con calor arriba y abajo sin ventilador.
Sacamos de la nevera y retorcemos nuestros rectángulos dándoles un par de vueltas tal como veis en el vídeo, de ese modo haríamos lacitos).
Pintamos con huevo batido, espolvoreamos con el azúcar y horneamos durante unos 20 minutos a 200ºC hasta que estén dorados.
Dejamos enfriar sobre una rejilla.
12:00-13:00
Zientzia experimentuak
Limoizko sumendia:
Erronka honetarako behar dugu:
Materiala
Limoia
Bikarbonatoa
Txampua
Labana
Edalontzia
Lehenengo pausoa limoiaren goiko partea moztea izango da, eta edalontzian zuku pixka bat aterako dugu limoitik. Bigarren pausoa, txampua edo gela limoiaren barruan sartuko dugu, eta segituan bikarbonatoa botako dugu. Bat-batean, sumendia izango balitz bezala gertatuko da eta ponpatxoak agertuko dira labaren funtzioa eginez.
Arrazoia: limoiak azido zitrikoa dauka eta bikarbonatoarekin nahasten badugu, sortuko dugu “dióxido de carbono”. Horregatik sortzen dira ponpen leherketa.
Volcán de limón:
Para este desafío necesitaremos:
Limón
Bicarbonato
Champú o gel
Cuchillo
Vaso
El primer paso será cortar la parte de arriba del limón y vamos a sacar un poco de zumo en el vaso. El segundo paso será, echar un poco de champú o gel dentro del limón, y seguido vamos a echar el bicarbonato. De repente, se va a crear como un volcán y se crearán pompas simulando la lava.
Razonamiento: el limón posee ácido cítrico y una vez que lo mezclemos con bicarbonato, crearemos dióxido de carbono. Es por ello por lo que suceden las explosiones de pompas.
Marrazki librea! Gure logeletan jartzeko marrazkiak egingo ditugu, poza eta kolorea izan dezan, edozer margoztu dezakezue. Dena balio du.
¡Dibujo libre! Vamos a hacer dibujos para poner en nuestras habitaciones, para que tenga alegría y color, podemos dibujar cualquier cosa, todo vale.
13:00-14:00
Bazkarirako mahaia antolatu behar da, horretarako eskuak garbitu behar ditugu xaboiarekin eta urarekin. Behin eskuak garbi ditugula, bazkarirako tresnak hartuko ditugu, platerrak aterako ditugu, gurasoek behar duten gauzak mahaian jarri. Jesarriko gara aulkietan eta bazkariari itxarongo dogu! Familiakaz bazkalduko dogu.
Ahora toca organizar la mesa, para ello tenemos que limpiarnos las manos con jabón, y como hemos hecho con el desayuno. Organizaremos los utensilios como hemos hecho en el desayuno. ¡Preparamos la mesa y después esperamos la comida sentados!
14:00-15:00
Ordu honetan deskantsatuko dogu eta arratsalderako indarrak hartuko ditugu
En esta hora vamos a descansar y coger fuerzas para la tarde.
15:00-16:00
Esku-txalotzailea
Gaur, esku- txalotzaileak sortuko ditugu, horretarako materiala hauek behar izango ditugu:
Kartoia
Artaziak
Pegamentua
Norberaren eskuak
Tenperak
Pausoak:
Gure eskua margoztu behar dugu kartoian ( esku berdina izan behar da, 3 alditan errepikatu behar dugu eta)
Eskuak moztuko ditugu, orduan, 3 esku izango ditugu guztira.
Tenperekin margoztu ditugu nahi ditugun koloreekaz.
Tenpera zikatzen utziko dugu .
Karratu txikiak margoztuko ditugu kartoian. Horrelako taimainakoak.
Karratuak moztuko ditugu eta eskuaren beheko partean erdian jarriko ditugu, karratu bat esku bakoitzeko. ( eskua eta eskumuturra lotuko liratekeen puntuan).
Kartoian ere bi zuzen margoztuko ditugu, moztuko ditugu eta elkarrekin itsatsiko ditugu. Kirtena izango da eta hortik helduko diogu
Eskuak karratuekin itsatsita daudenean, esku bat jarriko dugu bestearen gainean. Orduan, ordena izango litzateke (eskua-karratu txikia-eskua karratu txikia bi zuzen itsasita kirtena moduan -eskua-karratua)
Aplaudidor
Hoy vamos a crear un aplaudidor para ello vamos a necesitar este material:
Cartón
Tijeras
Pegamento
Las manos de uno mismo
Temperas
Pasos a seguir:
Vamos a pintar nuestra mano en el cartón (tiene que ser la misma mano, vamos a repetirlo 3 veces)
Vamos a cortar las manos, entonces, tendremos 3 manos en total.
Vamos a pintarlas con temperas, de los colores que queramos.
Dejaremos secar la tempera.
Dibujaremos cuadrados pequeños en el cartón, de este tamaño.
Vamos a cortar los cuadrados y los pondremos debajo de las manos, en la mitad de la mano, un cuadrado por mano. (donde se unirían la mano y la muñeca)
En el cartón también vamos a dibujar dos rectas, las vamos a cortar y vamos a pegarlas entre ellas. Será nuestro mango y cogeremos de ahí el aplaudidor.
Las manos cuando estén pegadas con los cuadrados, pondremos una mano encima de la otra. El orden sería el siguiente: mano-cuadrado pequeño, mano-cuadrado pequeño, 2 tiras pegadas a modo mango, mano -cuadrado.
16:00-17:00
Kolore dantzariak:
Esperimentu honetan ikusiko dugu zelan koloreak dantzatzen duten eta nahi dugun formak emango diegu.
Materialak:
Esnea
Janari koloranteak
Platerrentzako xaboia
Plater sakona
Lehenengo pausoa, plater sakona esneaz beteko dugu, gero esnean botako ditugu janarirako kolore ezberdineko koloranteak. Hurrengo pausoa, xaboi tanta batzuk botatzea izango da, eta ikusiko duzue koloreak zelan indartzen diren. Azkenengo pausoa, koloreak nahastea izango da dantzatzen egongo balirate bezala.
Arrazoia: xaboiak,esnearen koipea aldaratzen du eta horrek egiten du koloreak zabaltzea eta forma dibertigarriak sortzea.
Colores bailarines:
En este experimento veremos como los colores bailan y creamos las formas que queramos.
Materiales
Leche
Colores alimenticios
Jabón de platos
Plato hondo
El primer paso, será echar la leche en el plato hondo. Después vamos a echar en la leche los colores alimenticios. El siguiente paso será echar unas cuantas gotas de jabón y veréis como los colores van cogiendo fuerza. El último paso será mezclar los colores y parecerá como si estuviesen bailando.
Razonamiento: el jabón repele las grasas de la leche formando divertidas figuras y promoviendo la separación de colores.
Iruzkinak
Argitaratu iruzkina