H.H. 5 - Maiatzak 19

9:00-10:00  

Gosariaeta mahaia prestatuko dugubeharrezko tresnak hartu (edalontziak, goilarak, sardeskakDena batuko dugu eta segituan hortzak garbitu. 

 

Preparamos el desayuno y la mesacogemos los utensilios que necesitemos (vasos, cucharas, tenedores, etc..). Recogemos y seguido nos lavaremos los dientes. 

 

 


 

10:00-11:00 

Spartan Junior race 

 Gaur oztopoen lasterketa asmatuko duguhorretarakodenetariko materiala pilatu behar dugusokakkuxinakkutxa handiak (tunelak egiteko), etzundutako eskailera ( arroparekin txurrito moduan sortutakoa), plastikozko botilak zigzag egiteko…. Hainbat proposamen sartu ditzakegu hemenLagungarria izan dezan zuentzako hona hemen linka bat ideiak hartzeko. 


 

Spartan Junior race 

Hoy vamos a crear una carrera de obstáculos, para ello, vamos a tener que juntar todo tipo de material: cuerdas, cojines, cajas grandes (para hacer túneles), escalera tumbada (hecha con ropa colocada a modo churro), botellas de plástico para hacer zigzag… podemos incorporar muchas propuestas. Para que os sea de ayuda aquí os dejo un link para que podáis coger ideas. 


 

 


 

11:00-12:00 

 

Urpeko ontzia  

Materiala: 

  • Plastikozko botila ( txikia) 

  • Tenperak 

  • Makiltxoa 

  • Terreina edo ontzi oso handiaedota harraska 

 

Pausoak: 

  • Plastikozko botila  tenperarekin margozten dugunahi dugun koloreekaz,azken fineangure urpeko ontzia da eta horrek ez du ekidituko gure ibilgailua beherantza joatea. 

  • Tenpera zikatzen utziko dugubeste aukera bat lehorgailu batekin ematea da azkarrago lehortu dadila 

  • Makiltxoa itsatsiko dugu pegamentu gogorrarekinplastikozko botilaren goiko partean jarriko dugumodu horretanmugitu dezakegu nahi dugu moduan. 

 

  • Terreinaontzia edota harraska urez beteko duguKontutan izan behar duguitsasoa izango balitz bezala bete behar dugu. 

  • Gure urpeko ontziaairez beteta dagoenezflotatzen geratuko da, baina gure sekretua izango da, botilaren tapoia kenduura sartzen utziko dugu eta erdi beteta dagoeneanberriro ere izten duguOrduangure urpeko ontziaurperatuko da. 

  • Gorantza joan nahi duguneanbarruko ura ateratzen dugu eta tapoia izten dugu. 

 

 

 

 

Submarino  

Material: 

  • Botella de plástico (pequeño) 

  • Temperas 

  • Palitos  

  • Barreño o recipiente muy grande o fregadero 

 

Pasos a seguir: 

  • Vamos a pintar la botella de plástico con temperas del color que queramos. Al fin y al cabo es nuestro submarino y eso no va a evitar que se vaya a sumergir. 

  • Vamos a dejar secando la tempera, otra opción es secarlo con un secador para que se seque más rápido.  

  • Vamos a pegar el palito con pegamento fuerte, en la parte superior de la botella de plástico, de ese modo, podemos moverlo de la forma que queramos. 

 

  • El barreño el recipiente grande o el fregadero lo vamos a rellenar con agua. Debemos tener en cuenta que lo estamos llenando como si fuese el mar. 

  • Nuestro submarino, está lleno de aire es por ello que flota. Pero nuestro secreto es que, si quitamos el tapón y le dejamos meter el agua hasta media botella, le ponemos el tan de nuevo, entonces nuestro submarino se sumergirá. 

  • Cuando queramos que ascienda de nuevo, quitamos el tapón, quitamos el agua que había dentro y de nuevo ponemos el tapón. 

 




12:00-13:00 

 

Errezetak  piruletak: 

Osagaiak: 

  • Azukrea  

  • Apaingarri diren birutitak 

  • Bambuzko makiltxoak  

  • Olioa  

  • Labezko papera  

  • Kazola  

  • Burruntzalia  

  • kolorantea 

  • marrubizko siropea  

Aldez aurretik , gauzatxo batzuk prestatu behar ditugu: 

  • Labezko paperaren gainean olio pixka bat botako dugu,bakarrik igurtzearekin nahiko. 

  • Kazola baten ur hotza botako dugu eta alde batean utziko dugu. 

  • Bambuzko makiltxoak erditik apurtzen ditugumakiltxo horiek normalean txitxi-burruntziak egiteko balio dute. 

  • Olioa jarritako labezko paperaren ondoan apaingarri birutitak izango ditugugeroxeago apainduko ditugu eta. 

Oraingoan bai, errezetari ekingo diogu. 

  1. Burruntzalian ura jarriko dugu eta azukrea ere, su ertainean jarriko dugu eta noizean behin mugituko dugu irakin arte. Burruntzalia estaltzen dugu eta irakiten utziko dugu 3 minutu inguru Iluntzen eta loditzen ikusten dugunean orduan jartzen dugu kolorantea eta nahi dugun funtsaAdibidezmarrubizkoak egitea nahi baduzuefuntsaren ordezmarrubizko siropea jarriko dugu hori kolorea eta saporea emango dio. 

  1. Burruntzalia aurretiaz prestatutako  kazolaren uran jarriko dugumodu horretanegosketa gelditzen dugu eta berehala ateratzen duguhorrelaburruntzalia ez da asko hozten. 

  1. Metalezko goilara batekin joango gara jartzen aurretiaz jarritako labe paperaren gainean, piruleta formak egiten ( 4zmko zabalera duten borobilak). Bambuzko makiltxoak jartzen ditugu gainean, eta berriro ere jartzen dugu gozokia horren  

 

gaineanmodu horretan,  ez da erortzen zikatzen denerakoBirutitak botatzen ditugu horren gainetik. Eta baditugu gure piruletak. 

  1. Ordu pare batzuk utzi behar ditugu zikatzen 


 

Recetas  piruletas: 

 

Ingredientes: 

  • Azúcar 

  • Virutitas decorativas 

  • Palos de bambú 

  • Aceite  

  • Papel de horno 

  • Cazuela 

  • Cazo 

  • Colorante  

  • Sirope de fresa 

 

Antes que nada, vamos a preparar unas cosas: 

  • Sobre el papel para horno ponemos un poco de aceite. 

  •  Ponemos en una cacerola agua fría y la reservamos. 

  •  Partimos por la mitad varios palitos de bambú, de los utilizados para hacer pinchos morunos. 

  • Cerca de donde hayamos puesto el aceite nos preparamos las virutitas que utilizaremos para decorar y los palitos de bambú. 

Y ahora sí, vamos a la receta: 

  1. Ponemos en un cazo el azúcar con el agua a fuego medio y removemos de vez en cuando hasta que hierva. Tapamos el cazo y lo dejamos hirviendo unos 3 minutos. Cuando veamos que espese un poco y oscurezca el color le ponemos el colorante que queramos y la esencia. Si queréis hacerlas de fresa, ponerle en vez de esencia, un poco de sirope de fresa, que da color y sabor. 

  1. Ponemos el cazo dentro de la cacerola que habíamos preparado con agua, para así, detener la cocción y lo sacamos rápidamente para que no nos enfríe mucho el cazo. 

 

  1. Con una cuchara de metal vamos poniendo el contenido encima de nuestro papel, haciendo formas de piruletas (círculos de unos 4cm de ancho). Ponemos el palito de bambú, y volvemos a poner encima de él un poco de caramelo para que luego no se nos caiga al secarse. Le echamos por encima virutitas y ya está. 

  1. Dejaremos secar nuestras piruletas un par de horas. 


 

 

 

13:00-14:00 

Bazkarirakomahaiaantolatubehar da, horretarakoeskuakgarbitubeharditugu xaboiarekin eta urarekin.  Behineskuakgarbiditugula, bazkarirakotresnakhartukoditugu, platerrakaterako ditugu, gurasoekbehardutengauzakmahaianjarri. Jesarrikogaraaulkietan eta bazkariari itxarongodogu! Familiakazbazkaldukodogu. 

 

Ahora toca organizar la mesa, para ello tenemos que limpiarnos las manos con jabón, y como hemos hecho con el desayuno. Organizaremos los utensilios como hemos hecho en el desayuno. ¡Preparamos la mesa y después esperamos la comida sentados! 

 



14:00-15:00  

Ordu honetandeskantsatukodogu eta arratsalderakoindarrakhartukoditugu 

En esta hora vamos a descansar y coger fuerzas para la tarde. 

 



15:00-16:00 

Amets harrapakaria: 

Materiala 

  • Kordelak 

  • Kartoia  

  • Tenperak 

  • Lumak ( argazkia inprimatu) 

  • Artaziak  

  • Zeloa 

 

 

Pausoak: 

  1. Kartoian bi borobil handi irudituko ditugu, eta 4 borobil txiki 

  1. Tenperekin margoztuko ditugu nahi dugun koloreekaz 

  1. Zikatzen utziko ditugu  

  1. Kordelak jarriko ditugu borobilen gaineanarmiarma baten sarea izango balitz bezala. 

  1. Korapiloak egin ditzakegu kordelen arteko lotura egiteko. 

  1. Borobil txikietatik zintzilikatu behar ditugu gure lumakhorretarakolumak kordelan zeloarekin itsatsi dezakegu. 

 

 

 

 

Atrapasueños: 

Material: 

  • Cordel  

  • Cartón  

  • Temperas 

  • Plumas (imprimir la foto) 

  • Tijeras  

  • Celo  

Pasos a seguir: 

  1. Vamos a dibujar dos redondeles grandes y 4 redondeles pequeños. 

  1. Vamos a pintar con tempera los redondeles del color que queramos.   

  1. Dejamos que se sequen.  

  1. Vamos a poner cordeles en los redondeles, como si fuese la telaraña de una araña. 

  1. Podemos hacemos nudos para hacer la unión entre los cordeles. 

 

  1. Nuestras plumas tenemos que colgarlas desde los redondeles pequeños, para ello podemos pegarlos a los redondeles con celo. 

  2.  

 

 

16:00-17:00 

Etxean eginiko izozkiak 

 

Materialak eta osagaiak  

  • Izozkiak egiteko moldeak / yogur txikien poteak  

  • Nahi dugun fruta edo osagaia 

  • Marrubiak  

  • Laranja 

  • Txokolatea  

  • Meloia  

  • …. 

  • Izozkian jartzeko poloak edota goilarak  

  • Irabiagailua  

 

Etxean izozkiak egitea oso erraza da, denbora gehien eramango gaituena hotzgailuan 5 ordu izatea izango da.  

Ez dakit zer metodoa erabiliko duzuenhau da, elikagaiak yogur potean edo izozkien moldean jarritu dituzuenDena den, bi aukerak baliagarriak dira. Oso garrantzitsua da elikagaiak ondo irabiatzeaazken fineanzuku bat egingo bagenu bezala da, berazez da zati osorik egon behar 

Behinlikido eran dugula guztiamoldeetan edota poteetan sartuko dituguplastiko batekin estaliko dugu eta poloak zein goilarak jarriko ditugu erdianModu horretanhotzgailutik ateratzeko orduan errazagoa izango da. 

 

 

Errespetatu behar dugu hotzgailuan egon behar den denborabestela gure izozkiak ez dira perfekziora helduko. 


  

Helados caseros 

 

Material e ingredientes   

  • Moldes para hacer helados / envases de yogures pequeños  

  • La fruta o ingrediente que queramos 

  • Fresas   

  • Naranja 

  • Chocolate 

  • Melón  

  • …. 

  • Polos o cucharas para poner en el helado  

  • Batidora  

 

Hacer helados en casa es muy fácil, lo que nos va a llevar más tiempo va a ser el tiempo de dejarlo en el congelador, unas 5 horas.  

 No sé qué tipo de método vais a coger, es decir, si vais a poner los alimentos en el envase de yogur o en el molde de helado. De todos modos, las dos opciones son igual de válidas. Es muy importante batir bien los alimentos, al fin y al cabo, es como hiciésemos un zumo, por lo tanto, no tiene que haber Ningún trozo entero.  

Una vez que tengamos todo en forma líquida, vamos a ponerlo en los moldes o en los envases, lo taparemos con un plástico y pondremos los polos o las cucharas en el medio. De tal modo, que cuando lo saquemos del congelador será mucho más fácil de sacarlo. 

Tenemos que respetar el tiempo de reposo en el congelador, sino nuestros helados no llegaran a la perfección. 


Iruzkinak