H.H. 5 - Maiatzak 25

9:00-10:00  

Gosariaeta mahaia prestatuko dugubeharrezko tresnak hartu (edalontziak, goilarak, sardeskakDena batuko dugu eta segituan hortzak garbitu. 

 

Preparamos el desayuno y la mesacogemos los utensilios que necesitemos (vasos, cucharas, tenedores, etc..). Recogemos y seguido nos lavaremos los dientes. 




 

10:00-11:00 

Gimnasia time

 

  1. Ariketa:  indioen moduan jarribizkarra zuzenArnasketak egin ( sudurretik aire hartu eta ahotik bota) x5 

     Nos ponernos a lo indio, espalda recta. Respiraciones (coger por la nariz y echar por la boca) x5 

. 

 

 

 

 

  1. Ariketa : luzaketak egingorputza mugitu alde batera eta besterabesoak mugitu gora eta behera….3-4 alditan 

Hacer estiramientos, mover el cuerpo a un lado y a otro, mover los brazos arriba y abajo… 3-4 veces 


 

 

 

  1. Ariketa 

 Burua lurreanbizkarra zuzen ( guraseoen laguntzarekin ) lurrean etzanda, eta kapaz bazarete txiribuelta egin. 

La cabeza apoyada en el suelo, espalda recta (con la ayuda de los padres) tumbarse en el suelo, y si sois capaces hacer la voltereta. 

 


 

 




11:00-12:00 

Zientzia tailerra: Gezurrezko elurra 

Materiala 

  • Bikarbonato sodikoa 

  • Ura 

  • Ontzi handi bat 

 

Ontzi handi baten nahastuko dugu 2 goilarakada handi bikarbonato sodikoa eta  ur goilarakada batKantitateak desberdinak izango diraazken fineanzenbat elur kantitatea nahi dugunaren arabera izango da. Kantitateak estutzen joango gara zer nolako textura nahi dugunaren araberaElur artifiziala geratzen da umeek jolas dezaten. 

 

Badaezpadahemen uzten dizuet esteka bat, non beste modu batzuk azaltzen dituzte elurra egiteko. 


 

 

 

 

Taller de ciencia: nieve falsa 

Material:  

  • Bicarbonato sódico  

  • agua 

  • recipiente grande  

 

En un recipiente mezcla 2 partes de bicarbonato sódico con una parte de agua. Las cantidades van a variar según la cantidad total de nieve que quieras hacer. Ve ajustando las cantidades según vaya quedando la textura. Realmente queda una nieve artificial para que jueguen nos niños. 

De todos modos, aquí os dejo un link para que veáis las diferentes formas que hay para hacer nieve.  



 

 

 

 

 

 

12:00-13:00 

Gure esperimentuabi zatitan prestatuko duguhemen jartzen dizuet eskuratu beharreko materiala: 

  • Botilatutako ura  (2 edo 3 marka desberdin erosi dezakezue euren arteko aldea ikusteko) 

  • Izotzgailua  

  • Plater handi bat 

  • Izotza  

 

Botilatutako ura izotzgailuan sartuko dugu 18ºC-tara 2 ordu t’erdi. 

Hemen uzten dizuet beranduago egingo duzuen esperimentuaren prozedura eta emaitza. 

Nuestro experimento vamos a prepararlo en dos fases, aquí os dejo el material que necesitamos: 

  • Agua embotellada (podéis comprar 2 o 3 marcas diferentes para ver la diferencia entre ellas) 

  • Congelador  

  • Plato grande  

  • Hielo  

 

El agua embotellada la vamos a introducir en el congelador por 2h y media a unos 18ºC. 

Aquí os dejo el procedimiento y el resultado del experimento que vamos a hacer después. 


 




 

13:00-14:00 

Bazkarirakomahaiaantolatubehar da, horretarakoeskuakgarbitubeharditugu xaboiarekin eta urarekin.  Behineskuakgarbiditugula, bazkarirakotresnakhartukoditugu, platerrakaterako ditugu, gurasoekbehardutengauzakmahaianjarri. Jesarrikogaraaulkietan eta bazkariari itxarongodogu! Familiakazbazkaldukodogu. 

 

Ahora toca organizar la mesa, para ello tenemos que limpiarnos las manos con jabón, y como hemos hecho con el desayuno. Organizaremos los utensilios como hemos hecho en el desayuno. ¡Preparamos la mesa y después esperamos la comida sentados! 

 

 



 

14:00-15:00  

Ordu honetandeskantsatukodogu eta arratsalderakoindarrakhartukoditugu 

En esta hora vamos a descansar y coger fuerzas para la tarde. 

 





15:00-16:00 

Zientzia tailerra 2.fasea 

Oraingoan, 2 ordu t’erdi pasa denezizotzgailutik aterako ditugu gure boteilatutako ura, eta kolpe txiki bat emango diogu eskuarekin beheko partean, botilaren oinarrianIkusiko duguponpatxo batzuk sortuko direlaberazplatertxoan izotza jarriko dugu eta ura botako dugu izotzaren gainean. 

Ikusiko duzue bideoan bezalagure izotzaren gainean dorre bat joango garela sortzen 

Espero dut esperimentua gustatu izana ! 

 


Taller de ciencia Fase 2 

Ahora, después de que haya pasado 2 horas y media, vamos a sacar del congelador el agua embotellada y vamos a darle un golpecito en la parte de abajo con la ayuda de la mano, en la base de la botella. Veréis que se van a crear unas pompas, por lo tanto, colocamos el hielo en el plato y echaremos agua encima del hielo. 

Veréis que como en el video, encima de nuestro hielo se va creando una torre.  

¡Espero que os haya gustado el experimento! 

 

 




16:00-17:00 

Pizza tailerra: 

Gaur pizza egingo dugugainera, orea eta guzti sortuko dugu horrela ezagutzen dugu zelan egiten den benetazko pizza. Horretarako behar ditugu honako osagaiak: 

  • 150ml ura 

  • Azure goilarakada txiki erdia  

  • Gatza pixka bat 

  • Olio bi goilarakada handi 

  • 300gr irina 

  • Legami sobre erdia 

  • Tomate likidoa 

Pausoak: 

  • Lehenengo batuko ditugu osagai guztiak 

  • Bigarren pausoa,  kaiku batean nahastuko ditugu legamiaura eta azukreaItxarongo dugu 5 minutu inguru eta ikusiko dugu ponpatxoak zelan agertzen diren ( normala da eta txarto usaintzen badulegamiagatik da). 

  • Hirugarren pausoa, bol batean botako dugu gatza eta irinaAurretiaz egindako nahastea ere botako dugu bertanOndoren hasiko gara bueltak ematen eta ondo nahasten goilara batekin. 

  • Laugarren pausoaBotatzen dugu olioa eta jarraitzen dugu bueltak ematen bola handi bat gin arte. 

  • Bostgarren pausoautziko dugu 20 minutu  pausatzen  leku lehor batean. Orearen bolumena handituz joango da eta forma elastikoa hartuko du. 

  • Seigarren pausoa, orea 4 zatitan zatituko duguhorrela 4 pizza aterako dira. taula batean irina botako dugu eta orea luzatu behar dugu arrabola batekin. 

  • Zazpigarren pausoaaurretiaz labea berotu behar dugu 230ºC gutxi gorabehera, eta pizzara bota nahi ditugun osagaiak prestatu behar ditugu ( tomateagaztaolioakurdaiazpikoa….) 

  • Zortzigarren pausoalaberako papera jarriko dugu eta orea horren gainean, tomate likidoa luzatuko dugu horren gainetikMoztutako osagaiak botako ditugu. 

  • Bederatzigarren pausoalabean izango dugu gure pizza 10-12 minutu inguru. 

  • Eta azken pausoa,badaukagu gure pizza jateko prest. 


 

Taller de pizza 

 Hoy vamos a hacer una pizza, la masa y todo crearemos para conocer de esa manera como se hace la verdadera pizza. Para ello necesitaremos estos ingredientes: 

Ingredientes 

  • 150ml de agua  

  • Medio sobre de levadura 

  • Media cucharadita de azúcar 

  • 300 g de harina 

  • 2 cucharadas soperas de aceite 

  • Una pizca de sal 

 

Pasos a seguir  

  • Reúne todos los ingredientes. 

  • En un cuenco, mezcla el agua tibia, el azúcar y la levadura. Espera 5 minutos y verás como aparecen burbujitas en la superficie (es normal y si no huele muy bien es por la levadura). 

  • Echa la harina y la sal en una fuente. Añade la mezcla anterior y da vueltas con una cuchara. 

  • Añade el aceite y sigue dando vueltas hasta formar una bola. 

  • Deja reposar unos 20 minutos en un sitio seco. La masa va a aumentar doblando su volumen y tendrá un aspecto elástico. 

  • Corta la masa en cuatro trozos para poder hacer cuatro pizzas pequeñas. Enharina tu mesa de trabajo y extiende la masa. 

  • Precalienta el horno a 230 ºC y prepara los ingredientes tales como jamón, tomate, olivas. 

  • Pon papel de hornear sobre la bandeja del horno. Echa tomate frito sobre la masa que has puesto en la bandeja. 

  • Pon los ingredientes encima. Hornea durante 10-12 minutos. 

  • Último paso, será disfrutar de nuestra pizza. 

Iruzkinak