H.H. 5 - Maiatzak 25
9:00-10:00
Gosaria eta mahaia prestatuko dugu, beharrezko tresnak hartu (edalontziak, goilarak, sardeskak) Dena batuko dugu eta segituan hortzak garbitu.
Preparamos el desayuno y la mesa, cogemos los utensilios que necesitemos (vasos, cucharas, tenedores, etc..). Recogemos y seguido nos lavaremos los dientes.
10:00-11:00
Gimnasia time
Ariketa: indioen moduan jarri, bizkarra zuzen. Arnasketak egin ( sudurretik aire hartu eta ahotik bota) x5
Nos ponernos a lo indio, espalda recta. Respiraciones (coger por la nariz y echar por la boca) x5
.
Ariketa : luzaketak egin, gorputza mugitu alde batera eta bestera, besoak mugitu gora eta behera….3-4 alditan
Hacer estiramientos, mover el cuerpo a un lado y a otro, mover los brazos arriba y abajo… 3-4 veces
Ariketa,
Burua lurrean, bizkarra zuzen ( guraseoen laguntzarekin ) lurrean etzanda, eta kapaz bazarete txiribuelta egin.
La cabeza apoyada en el suelo, espalda recta (con la ayuda de los padres) tumbarse en el suelo, y si sois capaces hacer la voltereta.
11:00-12:00
Zientzia tailerra: Gezurrezko elurra
Materiala:
Bikarbonato sodikoa
Ura
Ontzi handi bat
Ontzi handi baten nahastuko dugu 2 goilarakada handi bikarbonato sodikoa eta ur goilarakada bat. Kantitateak desberdinak izango dira, azken finean, zenbat elur kantitatea nahi dugunaren arabera izango da. Kantitateak estutzen joango gara zer nolako textura nahi dugunaren arabera. Elur artifiziala geratzen da umeek jolas dezaten.
Badaezpada, hemen uzten dizuet esteka bat, non beste modu batzuk azaltzen dituzte elurra egiteko.
Taller de ciencia: nieve falsa
Material:
Bicarbonato sódico
agua
recipiente grande
En un recipiente mezcla 2 partes de bicarbonato sódico con una parte de agua. Las cantidades van a variar según la cantidad total de nieve que quieras hacer. Ve ajustando las cantidades según vaya quedando la textura. Realmente queda una nieve artificial para que jueguen nos niños.
De todos modos, aquí os dejo un link para que veáis las diferentes formas que hay para hacer nieve.
12:00-13:00
Gure esperimentua, bi zatitan prestatuko dugu, hemen jartzen dizuet eskuratu beharreko materiala:
Botilatutako ura (2 edo 3 marka desberdin erosi dezakezue euren arteko aldea ikusteko)
Izotzgailua
Plater handi bat
Izotza
Botilatutako ura izotzgailuan sartuko dugu 18ºC-tara 2 ordu t’erdi.
Hemen uzten dizuet beranduago egingo duzuen esperimentuaren prozedura eta emaitza.
Nuestro experimento vamos a prepararlo en dos fases, aquí os dejo el material que necesitamos:
Agua embotellada (podéis comprar 2 o 3 marcas diferentes para ver la diferencia entre ellas)
Congelador
Plato grande
Hielo
El agua embotellada la vamos a introducir en el congelador por 2h y media a unos 18ºC.
Aquí os dejo el procedimiento y el resultado del experimento que vamos a hacer después.
13:00-14:00
Bazkarirako mahaia antolatu behar da, horretarako eskuak garbitu behar ditugu xaboiarekin eta urarekin. Behin eskuak garbi ditugula, bazkarirako tresnak hartuko ditugu, platerrak aterako ditugu, gurasoek behar duten gauzak mahaian jarri. Jesarriko gara aulkietan eta bazkariari itxarongo dogu! Familiakaz bazkalduko dogu.
Ahora toca organizar la mesa, para ello tenemos que limpiarnos las manos con jabón, y como hemos hecho con el desayuno. Organizaremos los utensilios como hemos hecho en el desayuno. ¡Preparamos la mesa y después esperamos la comida sentados!
14:00-15:00
Ordu honetan deskantsatuko dogu eta arratsalderako indarrak hartuko ditugu
En esta hora vamos a descansar y coger fuerzas para la tarde.
15:00-16:00
Zientzia tailerra 2.fasea
Oraingoan, 2 ordu t’erdi pasa denez, izotzgailutik aterako ditugu gure boteilatutako ura, eta kolpe txiki bat emango diogu eskuarekin beheko partean, botilaren oinarrian. Ikusiko dugu, ponpatxo batzuk sortuko direla, beraz, platertxoan izotza jarriko dugu eta ura botako dugu izotzaren gainean.
Ikusiko duzue bideoan bezala, gure izotzaren gainean dorre bat joango garela sortzen.
Espero dut esperimentua gustatu izana !
Taller de ciencia Fase 2
Ahora, después de que haya pasado 2 horas y media, vamos a sacar del congelador el agua embotellada y vamos a darle un golpecito en la parte de abajo con la ayuda de la mano, en la base de la botella. Veréis que se van a crear unas pompas, por lo tanto, colocamos el hielo en el plato y echaremos agua encima del hielo.
Veréis que como en el video, encima de nuestro hielo se va creando una torre.
¡Espero que os haya gustado el experimento!
16:00-17:00
Pizza tailerra:
Gaur pizza egingo dugu, gainera, orea eta guzti sortuko dugu horrela ezagutzen dugu zelan egiten den benetazko pizza. Horretarako behar ditugu honako osagaiak:
150ml ura
Azure goilarakada txiki erdia
Gatza pixka bat
Olio bi goilarakada handi
300gr irina
Legami sobre erdia
Tomate likidoa
Pausoak:
Lehenengo batuko ditugu osagai guztiak
Bigarren pausoa, kaiku batean nahastuko ditugu legamia, ura eta azukrea. Itxarongo dugu 5 minutu inguru eta ikusiko dugu ponpatxoak zelan agertzen diren ( normala da eta txarto usaintzen badu, legamiagatik da).
Hirugarren pausoa, bol batean botako dugu gatza eta irina. Aurretiaz egindako nahastea ere botako dugu bertan. Ondoren hasiko gara bueltak ematen eta ondo nahasten goilara batekin.
Laugarren pausoa. Botatzen dugu olioa eta jarraitzen dugu bueltak ematen bola handi bat gin arte.
Bostgarren pausoa, utziko dugu 20 minutu pausatzen leku lehor batean. Orearen bolumena handituz joango da eta forma elastikoa hartuko du.
Seigarren pausoa, orea 4 zatitan zatituko dugu, horrela 4 pizza aterako dira. taula batean irina botako dugu eta orea luzatu behar dugu arrabola batekin.
Zazpigarren pausoa: aurretiaz labea berotu behar dugu 230ºC gutxi gorabehera, eta pizzara bota nahi ditugun osagaiak prestatu behar ditugu ( tomatea, gazta, olioak, urdaiazpikoa….)
Zortzigarren pausoa, laberako papera jarriko dugu eta orea horren gainean, tomate likidoa luzatuko dugu horren gainetik. Moztutako osagaiak botako ditugu.
Bederatzigarren pausoa, labean izango dugu gure pizza 10-12 minutu inguru.
Eta azken pausoa,badaukagu gure pizza jateko prest.
Taller de pizza
Hoy vamos a hacer una pizza, la masa y todo crearemos para conocer de esa manera como se hace la verdadera pizza. Para ello necesitaremos estos ingredientes:
Ingredientes
150ml de agua
Medio sobre de levadura
Media cucharadita de azúcar
300 g de harina
2 cucharadas soperas de aceite
Una pizca de sal
Pasos a seguir
Reúne todos los ingredientes.
En un cuenco, mezcla el agua tibia, el azúcar y la levadura. Espera 5 minutos y verás como aparecen burbujitas en la superficie (es normal y si no huele muy bien es por la levadura).
Echa la harina y la sal en una fuente. Añade la mezcla anterior y da vueltas con una cuchara.
Añade el aceite y sigue dando vueltas hasta formar una bola.
Deja reposar unos 20 minutos en un sitio seco. La masa va a aumentar doblando su volumen y tendrá un aspecto elástico.
Corta la masa en cuatro trozos para poder hacer cuatro pizzas pequeñas. Enharina tu mesa de trabajo y extiende la masa.
Precalienta el horno a 230 ºC y prepara los ingredientes tales como jamón, tomate, olivas.
Pon papel de hornear sobre la bandeja del horno. Echa tomate frito sobre la masa que has puesto en la bandeja.
Pon los ingredientes encima. Hornea durante 10-12 minutos.
Último paso, será disfrutar de nuestra pizza.
Iruzkinak
Argitaratu iruzkina