H.H. 5 - Ekainak 11
9:00-10:00
Gosaria eta mahaia prestatuko dugu, beharrezko tresnak hartu (edalontziak, goilarak, sardeskak) Dena batuko dugu eta segituan hortzak garbitu.
Preparamos el desayuno y la mesa, cogemos los utensilios que necesitemos (vasos, cucharas, tenedores, etc..). Recogemos y seguido nos lavaremos los dientes.
10:00-11:00
Etxean egindako klarionak
Materialak:
Ura
Tenperak
Eskaiola fina
Moldeak (erabili eta botatzeko edalontziak, silikonazko moldeak, etab. izan daitezke).
Gure etxeko klerak prestatzeko, eskaiola prestatzeko ontzian adierazitako jarraibideak hartuko ditugu kontuan; beraz:han adierazitako ur-eta eskaiola-proportzioak errespetatuko ditugu. Jarri adierazitako ur-kantitatea ontzi batean eta bota koilarakada batzuk tenpera, kolorea emateko.
Ur koloreztatua daukagunean, eskaiola bota eta berehala nahastu, eta, berandutu gabe, nahastea aukeratu dugun moldean bota.
Silikonazko izotz-moldeak erabil ditzakegu klariona txikiak egiteko, edo erabili eta botatzeko edalontziak, eta izozki-akilatxo bat gehitu eskaiola gogortzen hasten denean; utzi irudimena airean.
Tizas caseras
Materiales:
Agua
Témperas
Escayola fina
Moldes (pueden ser vasos desechables, moldes de silicona, etc.).
Para preparar nuestras tizas caseras tendremos en cuenta las instrucciones indicadas en el envase para preparar la escayola, por lo tanto, respetaremos las proporciones de agua y escayola allí indicadas. Colocamos la cantidad indicada de agua en un recipiente y echamos algunas cucharadas de témpera, para dar color.
Una vez que tenemos el agua coloreada, echamos la escayola y mezclamos rápidamente, y sin demorarnos echamos la mezcla en el molde que hemos elegido.
Podemos usar moldes de hielo de silicona y hacer tizas pequeñas, o vasos desechables y agregar un palito de helado cuando la escayola comienza a fraguar, dejad volad la imaginación.
Una vez que hemos rellenado los moldes, dejamos secar por lo menos 24 horas, luego desmoldamos, ¡y ya tenemos nuestras tizas!
11:00-12:00
Kurtso amaiera amaitzear da eta hilabete berezi hauetan txapeldunak izan zarete, horregaitik, nagusiek bezala orla bat merezi duzue, hemen uzten daukazue linka eta gura duzuen moduan apaindu dezakezue zuen diploma, zuon argarkiren bat itsatsi dezakezue edo margoekin apaindu.
El final de curso está al llegar y en estos meses habéis sido unos auténticos campeones, es por ello, como se hace con los mayores, os merecéis una orla. Aquí os dejo el link y podéis decorarlo a vuestro gusto, podéis pegar alguna foto vuestra o pintarlo con pinturillas.
12:00-13:00
Ipuin bat margoztuko dogu. Link bat itsasten dizuet eta bertatik deskargatu eta imprimatu dezakezue.
Vamos a pintar un cuento. Os adjunto un link donde podéis descargaros e imprimir los cuentos.
13:00-14:00
Bazkarirako mahaia antolatu behar da, horretarako eskuak garbitu behar ditugu xaboiarekin eta urarekin. Behin eskuak garbi ditugula, bazkarirako tresnak hartuko ditugu, platerrak aterako ditugu, gurasoek behar duten gauzak mahaian jarri. Jesarriko gara aulkietan eta bazkariari itxarongo dogu! Familiakaz bazkalduko dogu.
Ahora toca organizar la mesa, para ello tenemos que limpiarnos las manos con jabón, y como hemos hecho con el desayuno. Organizaremos los utensilios como hemos hecho en el desayuno. ¡Preparamos la mesa y después esperamos la comida sentados!
14:00-15:00
Ordu honetan deskantsatuko dogu eta arratsalderako indarrak hartuko ditugu
En esta hora vamos a descansar y coger fuerzas para la tarde.
15:00-16:00
Errezetak: arroz-esne
Osagaiak:
100gr arroza borobila
Litro bat esne osoa
Limoi eta laranja azal zatitxo bat
Kanela-zotza
70gr azukre
10gr gurina
Pausoak:
Lapiko edo kazola batean, esnea, arroza, zitriko azalak eta kanela-zotza jarriko dugu dena batera. Etengabe egongo gara nahasketa mugitzen su ertainean dugun bitartean.
Bero dagoenean eta irakin prozesua gertu dugunean ( ezin dezake irakin) esnea behin 95-100ºC-tara heltzen denean erretzen da eta usain desatsegin bat hartzen du. 5 minutu mugitzen dugu, ziurtatzeko esnea ez dela itsatsi eta modu horretan, almidoia askatzen dugu. Horrela, krematsu geratuko da. Gogoratu, ezin daiteke irakin prozesura heldu, behintzat tanta handietara.
45 minutu pasa direlarik, alea ia eginda dagoela – gogoratu, mugitu behar dugula 5 minuturo- azukrea gehitzen diogu. Uzten dugu sukaldatzen 10 minutu gehiago, orduan, oraingoan bai, arroza eginda eta biguna egongo da.
Sua amatatzen dugu eta gurina gehitzen dugu, azalak, kanela-zotza kentzen ditugu eta ondo mugitzen dugu. Hozten uzten dugu pixka bat, mugitzen dugu berriro ere eta hozten uzten dugu, ezin daiteke kostrarik sortu bere azaleran
Hoztuta dagoenean, arroz-esnea ontzi indibidualetan jarriko dugu. Apaindu dezakegu kanela-zotz zati batekin. Postrearen gainetik kanela birrindua jarri dezakegu.
Arroz con leche casero
Ingredientes:
100g de arroz redondo
1l de leche entera
1 trozo de cáscara de limón y de naranja
1 rama de canela
canela en polvo
70g de azúcar
10g de mantequilla
Pasos a seguir:
En una olla o cazuela, ponemos la leche, el arroz, las cáscaras de los cítricos y la rama de canela. Calentamos a fuego medio mientras no dejamos de remover.
Cuando esté caliente, pero que no llegue a ebullición, pues la leche pasados los 95-100ºC se quema y coge un regusto muy desagradable, dejamos cocer. Removemos cada cinco minutos, para asegurarnos que el arroz con leche no se pegue y para liberar el almidón. Así nos quedará más cremoso. Recuerda que no debe llegar a hervir a borbotones fuertes en ningún momento
Pasados unos 45 minutos, cuando el grano esté casi hecho – recuerda remover cada 5 minutos – añadimos el azúcar. Dejamos cocinar 10 minutos más, hasta que el arroz ahora sí que sí, esté bien blando
Apagamos el fuego y añadimos la mantequilla. Quitamos las cáscaras y la canela en rama y mezclamos bien. Dejamos templar. Sigue mezclando de vez en cuando mientras lo dejes templar, para que no salga costra por la superficie
Cuando haya templado algo, ponemos el arroz con leche en cuencos individuales. Puedes decorar con un trocito de la rama de canela que usaste para infusionar. Espolvorea encima un poco de canela molida, para darle el toque final
16:00-17:00
Gaur gure bilatzeko gaitasuna indartuko dugu, horretarako, ipad edota ordenagailuaren bitartez, objetu batzuk bilatu behar ditugu bertan agertzen den linkan. Behin jokoa bukatzen duzuenean, milaka aukera dituzue bertan, ez aspertzeko, aukeran duzue gura duzuena.
Hoy vamos a potenciar nuestra capacidad para buscar cosas, para ello, a través de un ipad u ordenador, vamos a buscar objetos en el link que aparece aquí. Una vez que finalicéis el juego, tenéis millones de opciones para no aburriros. Tenéis para elegir lo que os gustaría hacer.
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